Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Λουλουδιές Πιερίας

Οι Λουλουδιές, ή το Επισκοπικό Συγκρότημα «Λουλουδιές» είναι αρχαίος οικισμός της Μακεδονίας. Στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκε οχυρωμένη έδρα επισκόπου από τη βυζαντινή εποχή.

Τοποθεσία

Το συγκρότημα βρίσκεται 11,3 χλμ. βορειοανατολικά της Κατερίνης, 3,3 χλμ. βορειοανατολικά του Κορινού και 5,8 χλμ. νότια της αρχαίας Πύδνας στην Πιερία. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Γάλλος αρχαιολόγος Εζέ τοποθετούσε τους λόφους βορειοδυτικά των Λουλουδιών ως τον τόπο όπου το 168 π.Χ. έλαβε χώρα η αποφασιστική μάχη μεταξύ τω ρωμαϊκών στρατευμάτων και των στρατιωτών του τελευταίου μακεδονικού βασιλιά Περσέα.
Ανασκαφές

Οι εργασίες εκσκαφής διεξήχθησαν από την Αντιπροσωπεία Βυζαντινής Αρχαιότητας της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησαν το 1993, έληξαν το 1997 και χρηματοδοτήθηκαν από την ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σιδηροδρομική γραμμή διαιρεί τη θέση εκσκαφής διαγώνια. Ο δυτικός αμυντικός πύργος και μέρος του τείχους είναι έξω από το προσβάσιμο έδαφος.

Τα ευρήματα

Τα πολυάριθμα ευρήματα φέρνουν κάποιο φως στην περίοδο μεταξύ του 4ου και του 7ου αιώνα, εποχή για την οποία υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σε αυτό το τμήμα της Μακεδονίας. Δίνουν μαρτυρία για τη σημασία της έδρας του επισκόπου και δίνουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή και την υπάρχουσα τεχνική αυτής της εποχής. Μετά την εγκατάλειψη του εργοστασίου από τους κατοίκους τους, επιχειρήσεις χειροτεχνίας εγκαταστάθηκαν. Βρέθηκαν κατάλοιπα κάμινου κεραμικής, φούρνοι τήξης για προϊόντα από γυαλί, κάμινοι τήξης μετάλλων και εργαστήριο γλυπτικής.

Πηγή







Επιμέλεια Ανάρτησης: Κυριακή Θαν.

.